Is merinowol de warmste thermokleding?

Gepubliceerd op 19 augustus 2022 om 10:37

Door mijn jarenlange ervaring (inmiddels al bijna 20 jaar) op het gebied van thermisch ondergoed heb ik alle thermokleding al wel een keer voorbij zien komen, en gaan. Van alle soorten materialen en samenstellingen die ik voorbij heb zien komen de afgelopen jaren durf ik te stellen dat merinowol de warmste thermokleding is.

Waarom is merinowol thermokleding zo warm?

De grootste winst zit hem in het feit dat merinoswol een natuurlijk product is. De wol is afkomstig van het merinosschaap en die leeft doorgaans in ruige gebieden zoals Patagonia, Nieuw Zeeland en meer van die prachtige plaatsen waar je ooit nog wel een keer heen wilt.

De wol behoudt zijn natuurlijke eigenschappen als het geschoren is en er kleding van gemaakt wordt. Dat is mooi meegenomen natuurlijk!

De belangrijkste eigenschappen van warme merinoswol thermokleding zijn:

  • Het kriebelt niet omdat de merinowol zachter is dan gewone wol
  • Bacteriën geen kans krijgen en het daarom niet gaat stinken
  • De wol heel goed ademt en daardoor geschikt is voor zowel veel als weinig lichaamsbeweging in verschillende temperatuurzones
  • Merinowol houdt meer lucht vast en isoleert daardoor veel beter dan gewone thermokleding

Stilstaande lucht in de kleding isoleert je lichaam

Omdat merinowol niet zo strak en compact geweven is, en dus wat losser aanvoelt, blijft er meer stilstaande lucht tussen de wol hangen. Deze stilstaande lucht vormt een perfecte buffer om je lichaam heen die eigenlijk precies zo werkt als een spouwmuur dat bij een huis doet.

De stilstaande lucht is door je lichaam gemakkelijk op temperatuur te houden en vormt een ideale cocon om je lichaam heen. Hoe meer stilstaande lucht er om je huid heen zit, des te beter ben je geïsoleerd van de koude buitenlucht. En omdat merinowol, vooral dikke merinowol thermokleding, veel lucht kan vasthouden is het de warmste thermokleding.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.