Wat is warmer? Merinowol of thermo ondergoed?

Gepubliceerd op 23 augustus 2022 om 15:43

Deze vraag krijg ik regelmatig, dus daarom een vers blog over welke thermokleding warmer is: merinowol of gewoon thermo ondergoed gemaakt van synthetische materialen.

Eerlijk is eerlijk: het ligt er een beetje aan hoe het materiaal verwerkt is. De regel is namelijk dat hoe losser de stof geweven is, des te meer stilstaande lucht er in kan blijven hangen, des te warmer het is. Regulier thermo ondergoed is vaak wat strakker in elkaar gezet, waardoor er minder ruimte over blijft om lucht vast te houden.

Woolpower terry-loops warmste thermokleding.

Een heel goed voorbeeld van wat losser geweven ondergoed is de kleding van Woolpower bijvoorbeeld. Dit Zweedse kledingmerk maakt gebruik van Terry Loops (lusjes) die als het ware wat uitsteken. Deze vormen luchtkamers waar de lucht in kan blijven hangen.

Een ander merk dat hier ook gebruik van maakt, maar net op een iets andere manier, is Odlo. In de Odlo Warm Originals serie hebben ze een X-Warm versie die een beetje hetzelfde principe hanteert, alleen is het niet van merinoswol gemaakt, maar van een synthetisch materiaal. Ook heel erg warm om te dragen, maar het ademt net even iets minder en je kan het minder lang achter elkaar aan (je zal het vaker moeten luchten of wassen tijdens je vakantie).

Mijn persoonlijke ervaring is dat merinowol thermokleding warmer is dan gewone thermokleding.

Omdat het warmer is, hoef je er ook minder van aan te trekken om warm te blijven. Dat is vooral handig bij meerdaagse wandeltochten. Je kan ook prima af met een iets dunnere en dus goedkopere variant om lekker warm te blijven.

Over het algemeen geldt dat merinoswol thermo ondergoed warmer is dan synthetische thermokleding. Daarbij komt ook het voordeel dat het beter ademt. Deze twee eigenschappen maken het voor mij meer dan de moeite waard om merinowol te dragen in de winter als het koud is.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.